Resmi Gazete'de yayımlandı: Orgeneral ve Oramiraller için yaş haddi düzenlemesi

Bazı kanunlarda ve 375 sayılı KHK'de yapılan değişikliklerle TSK personel yapısından kamu personelinin çalışma şartlarına, turizmden milli parklara kadar birçok alanda düzenleme getirildi.
Resmi Gazete'de yayımlandı: Orgeneral ve Oramiraller için yaş haddi düzenlemesi

Bazı kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de değişiklik öngören 7553 sayılı kanun, 13 Temmuz 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenleme kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda (926 sayılı Kanun) çeşitli değişiklikler yapıldı. Buna göre, korgeneral ve koramiralliğe yükselebilmek için kuvvet harp enstitüleri komuta ve kurmay öğrenimini başarıyla tamamlamış muharip sınıfı general veya amiral olma şartı getirildi.

Orgeneral ve oramirallerin yaş haddine ilişkin düzenleme ile Kuvvet Komutanlığına atananların yaş haddi 67 olarak belirlendi. Bu süre Cumhurbaşkanı kararıyla her defasında birer yıl olmak üzere 72 yaşına kadar uzatılabilecek. Geçici maddeyle, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde olan bazı rütbeli personel için söz konusu öğrenim şartı aranmayacak.

Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin en az %45 oranında sermaye ortağı olduğu şirketler de faaliyet kapsamına dâhil edildi.

Milli Parklar Kanunu’na eklenen geçici maddeyle, Doğa Koruma ve Milli Parklar Döner Sermayeli İşletmeleri, Genel Müdürlük bünyesinde faaliyetlerini sürdürecek. Bu işletmelere ait personel, taşınır ve taşınmazlar hiçbir işleme gerek kalmaksızın yeni yapıya devredilmiş sayılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, döner sermaye işletmeleri kurma yetkisi verildi. Bu işletmelere tahsis edilen 100 milyon TL’lik sermaye, Cumhurbaşkanı kararıyla beş katına kadar artırılabilecek.

Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu'nda yapılan düzenleme ile bakanlık bünyesindeki birimlerde çalışan personelin günlük çalışma saatleri yeniden düzenlendi. Ayrıca, fazla çalışma karşılığı izin kullanamayan 12 bin personele aylık 90 saate kadar fazla mesai ücreti ödenmesine imkân tanındı.

İş Kanunu'nda yapılan değişiklikle, turizm belgeli konaklama tesislerinde çalışan işçilere hafta tatili kullandırma sürelerinde esneklik getirildi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle ek ödeme katsayısı “14.469”dan “16.881”e çıkarıldı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yürürlükten kaldırılan 20/A maddesi yeniden düzenlenerek, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren işlerde vekâlet ve istisna sözleşmesi yapılmasına imkân sağlandı.

Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda görev değişikliği yaşayan personelin mali haklarına ilişkin uygulamaların devam etmesi hüküm altına alındı.

Kanunun çeşitli maddeleri farklı tarihlerde yürürlüğe girecek şekilde düzenlenirken, hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütecek.

Kaynak:Arena61

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir