Otomobillerde ÖTV ve KDV düzenlemesi Meclis’ten geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen ve vergi düzenlemelerini içeren yeni kanun teklifi yasalaştı.
Otomobillerde ÖTV ve KDV düzenlemesi Meclis’ten geçti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilen ve vergi düzenlemelerini içeren yeni kanun teklifi yasalaştı.

Yeni düzenlemeyle birlikte, içten yanmalı motorlara sahip araçlarda yüzde 45, 50, 60 ve 70 oranlarındaki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaldırılırken, ÖTV oranları yüzde 80 ile 220 arasında değişen yeni dilimler üzerinden uygulanacak. Ayrıca, arazi taşıtları için ÖTV oranı yüzde 50 olarak belirlendi.

Kanun kapsamında, ÖTV matrahlarının alt ve üst sınırlarını belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi. Böylece, araçların motor silindir hacmi, menzili ve batarya kapasitesi gibi özelliklere göre ÖTV oranları Cumhurbaşkanlığı kararıyla yeniden şekillendirilebilecek.

Yeni düzenlemeler, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile bazı diğer kanunlarda da değişiklikler içeriyor. Kambiyo, kıymetli maden ve taşların alım satımı, ticari senetlerin ihracı ve ithalatı gibi konularda karar alma yetkisi de Cumhurbaşkanı’na tanındı.

İdari yaptırımlar da sıkılaştırıldı. Faaliyet izni veya yetki belgesi olmadan çalışanlara 50 bin ila 250 bin TL arasında para cezası uygulanacak ve ilgili iş yerindeki faaliyetler 1 ay süreyle durdurulacak. Aynı ihlalin 5 yıl içinde tekrarlanması durumunda cezanın üst sınırdan verilmesi öngörülüyor.

Katma Değer Vergisi (KDV) kanununda yapılan değişiklikle Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın milli savunma ve iç güvenlik amaçlarıyla satın alacakları hafif ticari araçlar, kamyonetler ve motosikletler KDV'den muaf tutulacak. Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki vakıflara ait taşınmaz satışları da KDV istisnası kapsamına alındı.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan diğer önemli düzenlemeyle, yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan binek otomobiller ile kamyonet, arazi taşıtları ve motosikletlerin Milli Savunma, İçişleri, Savunma Sanayii ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından milli savunma ve güvenlik amacıyla ilk kez alınması ÖTV’den muaf olacak. Ayrıca, bu kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak yerli üretimi bulunmayan hafif ticari araçlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

Yeni sistemle birlikte hibrit araçlarda da ÖTV oranları motor ve elektrik motor gücüne göre yeniden düzenlendi. Elektrik motor gücü 50 kW’ı aşmayan ve motor silindir hacmi 1800 cc’yi geçmeyen hibrit araçlarda ÖTV oranı yüzde 80 olarak belirlenirken, elektrik motor gücü 100 kW’ın üzerinde ve silindir hacmi 2500 cc’ye kadar olanlarda ÖTV oranı yüzde 150’ye yükseldi. Daha yüksek performanslı hibrit araçlarda ise ÖTV oranı yüzde 220’ye kadar çıkabilecek.

Kaynak:Arena61

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir