Fındıktaki tehlikeye dikkat çekildi! "Bahçelerde sık sık kontrol yapın"

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden fındıkta yaklaşan hasat sezonu öncesi önemli uyarılar geldi.
Fındıktaki tehlikeye dikkat çekildi! "Bahçelerde sık sık kontrol yapın"

Fındık bahçelerinde ciddi ekonomik kayıplara neden olan Kahverengi Kokarca zararlısına karşı ilaçlı mücadele uyarısı yapıldı.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, zararlının Temmuz ayı itibarıyla fındıkta emgi yaparak buruşuk ve lekeli iç oluşumuna yol açtığı vurgulandı.

"Zararlı görülürse hasattan 15 gün öncesine kadar ilaçlama yapın"

Üreticilere, bahçelerini sık sık kontrol etmeleri ve zararlıya ait ergin, nimf veya yumurta paketi görüldüğünde hasattan 15 gün öncesine kadar mutlaka ilaçlama yapmaları gerektiği hatırlatıldı.

İlaçlamanın, motorlu sırt atomizörüyle dekara 30-35 litre, pülverizatörlerle ise 100 litre su ile uygulanması gerektiği belirtilirken, uygulamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat çekildi. Yapılan ilaçlamayla birlikte Yaprak Bitlerinin de kontrol altına alındığı ifade edildi.

findik-ureticisine-uyari-geldi.webp

"İlaçlama yapılan alanlara dikkat"

Arıcıların da ilaçlama başlamadan önce kovanlarını ilaçlama sahalarının dışına çıkarmaları gerektiği vurgulandı. İlaç kalıntısı oluşmaması adına, sadece tavsiye edilen Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) kullanılmalı ve hasat aralığına mutlaka uyulmalı. Ayrıca ilaçlama yapılan alanlarda hasat süresi dolmadan hayvan otlatılmaması ve meyve tüketilmemesi gerektiği bildirildi.

İlaçlamaların yalnızca yetkili bayilerden temin edilen ilaçlarla ve “Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi” olan kişilerce yapılması gerektiğinin altı çizildi.

findik-ureticisine-cagri-geldi-2.webp

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şu şekilde:

Fındık bahçelerimizde büyük ekonomik zarar ve kayıplara neden olan istilacı bir tür olan Kahverengi Kokarca zararlısına karşı ilaçlı mücadeleye devam edilmelidir. Temmuz başından itibaren ergin ve nimfler olgunlaşmakta olan fındıkta emgi yapmak suretiyle buruşuk iç, lekeli iç oluşumuna neden olduğu için üreticilerimiz bahçelerini sık sık kontrol etmeleri gerekmektedir.​​ Bahçelerinde yapacakları gözlemlerde ergin, nimf ve yumurta paketi görüldüğünde hasattan 15 gün öncesine kadar mutlaka ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada dekara (40-50 ocağa) verilen doz motorlu sırt atomizörüyle en az 30-35 litre, motorlu pülverizatörlerle 100 litre su ile karıştırılarak atılmalıdır. İlaçlamanın fındık ocaklarının altından yukarıya doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Yapılan ilaçlama ile Yaprak Bitleri de kontrol altına alınmaktadır. İlaçlama başlamadan önce arıcılarımızın kovanlarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. Fındıkta ilaç kalıntısı oluşmaması için mutlaka hasat aralığı (bekleme süresi) dikkate alınarak uygun Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) ile ilaçlamaların bitirilmesi gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden itibaren kullanılan Bitki Koruma Ürünü hasat aralığı dikkate alınarak ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Kullanılacak ilaçlar İl Müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan bayilerden alınarak ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır. Üreticilerimiz daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilir ve/veya giresun.tarimorman.gov.tr adresinden internet sitemizi ziyaret edebilirler.

Kaynak:Arena61

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir